Ka një shije fantastike dhe mënyra se si ngjitet në gojë është thjesht e mrekullueshme.

Të paktën kështu do ta përshkruanin shumë adhurues të gjalpit të kikirikut.

Sigurisht, jo të gjithë mund të shijojnë. Disa njerëz janë alergjikë dhe për një përqindje të vogël të popullsisë, gjalpi i kikirikut mund të shkaktojë vdekjen (1%).

Por a është gjalpi i kikirikut jo i shëndetshëm për 99% të njerëzve të tjerë?

Çfarë është gjalpi i kikirikut? Gjalpi i kikirikut është një ushqim relativisht i papërpunuar. Në thelb janë vetëm kikirikë, shpesh të pjekur, që bluhen derisa të shndërrohen në një pastë. Sidoqoftë, kjo nuk vlen për shumë marka komerciale të gjalpit të kikirikut që përmbajnë përbërës të ndryshëm të shtuar, të tilla si sheqeri, vajrat bimorë, madje edhe yndyrë të tepërt.

Në vend që të blini këto produkte, zgjidhni gjalpë të vërtetë kikiriku. Nuk duhet të përmbajë asgjë përveç kikirikëve dhe mbase pak kripë.

Gjalpi i kikirikut përbëhet nga rreth 25% proteina, duke e bërë atë një burim të shkëlqyeshëm të proteinave me bazë bimore. Kikirikët kanë të varfër në karbohidrate dhe janë të përshtatshëm për njerëzit me diabet të tipit 2 ose ata që ndjekin një dietë me karbohidrate të ulëta. Gjalpi i pastër i kikirikut është një burim i mirë i yndyrnave të shëndetshme.

Gjalpi i kikirikut është mjaft ushqyes dhe përmban vitaminë E, B3 dhe B6, magnez, mangan etj. Ai gjithashtu është i pasur me antioksidantë.

Nga ana tjetër, është një burim i mundshëm i aflatoksinave, të cilat shoqërohen me efekte të dëmshme në planin afatgjatë.

Edhe pse nuk duhet të përdorni gjalpë kikiriku si një burim ushqimi dominues në dietën tuaj, ndoshta është mirë të hani herë pas here në sasi të vogla. Konsumi i moderuar i gjalpit të kikirikut nuk ka gjasa të ketë ndonjë efekt të madh negativ për sa kohë që shmangni ushqime vërtet të tmerrshme si pije me sheqer, ushqime të përpunuara dhe me yndyrna.

Burimi: Anabel