Bllokimi i tretë kombëtar i vendosur në Angli kundër përhapjes së Covid-19 ka të ngjarë të mbetet në fuqi të paktën deri në Mars, me disa masa që mund të zgjasin edhe më gjatë. Kështu ka paralajmëruar qeveria britanike.

Ministri i Zyrës së Kabinetit, Michael Gove, tha se shpresonte që heqja graduale e kufizimeve të fillonte në mes të shkurtit, por koha që u desh që vaksinat të hynin në fuqi do të thotë se ka të ngjarë të zgjasë të paktën edhe disa javë para se masat të mund të fillojnë të lehtësohen.

“Ne nuk mund të parashikojmë me siguri se do të jemi në gjendje të heqim kufizimet nga 15 deri më 22 Shkurt, ajo që ne do të bëjmë është gjithçka që mundemi për të siguruar që sa më shumë njerëz të vaksinohen në mënyrë që ne mund të fillojmë në mënyrë progresive për të hequr kufizimet, ”tha Gove për Sky News të Martën.

“Unë mendoj se është e drejtë të thuhet se, ndërsa hyjmë në Mars, ne duhet të jemi në gjendje të heqim disa nga këto kufizime por jo domosdoshmërisht të gjitha” shton ai.

Anglia u vendos të hënën nën një ribllokim kombëtar me kufizimet më të rrepta që nga marsi i vitit të kaluar. Duke njoftuar masat, Boris Johnson paralajmëroi se javët në vazhdim do të ishin “më të vështirat”.

Kryeministri tha se mbyllja e shkollave dhe bizneseve jo-thelbësore dhe qëndrimi në shtëpi ishin të nevojshme për të shmangur përhapjen e variantit të ri të virusit.

Keir Starmer ka thënë se ai do të mbështeste bllokimin e ri kombëtar të Anglisë. Të martën, udhëheqësi i Punës tha për BBC: “Ishte i pashmangshëm një grup kombëtar kufizimesh”.

Ndërkohë Gove pranoi se nuk kishte gjasa që të 14 milionë banorë të merrnin vaksinën në kohë, ndërsa bëri me dije se kufizimet do të qëndronin në fuqi derisa të përfundoj vaksinimi.

Burimi: The Guardian