Në kryeqytetin austriak, Vjenë, koncerti i Vitit të Ri me famë botërore i qytetit është vendosur të mbahet në një sallë të zbrazët.

Sallat e koncerteve të qytetit ishin ndër të parat në Evropë që u rihapën në qershor, në prag të bllokimit të valës së parë, ndërsa Vjena u përpoq të ruante reputacionin e saj si një nga qendrat kryesore të muzikës klasike në botë, shkruan thelocal.at.

Por, përderisa virusi u përhap përsëri në vjeshtë, u ndoqën kufizime të reja.

Vendet e muzikës përsëri u desh të mbyllen në nëntor, në një qytet që normalisht mburret me rreth 15,000 koncerte dhe ngjarje muzikore çdo vit. Por një shfaqje do të vazhdojë, pa dyshim e ngarkuar me më shumë simbolikë këtë vit.

“Nëse anulojmë Koncertin e Vitit të Ri, kjo do të ishte një shenjë kaq e tmerrshme për të gjithë botën”, tha kryetari i Filarmonisë së Vjenës, Daniel Froschauer, për AFP në fund të tetorit kur numri i infeksioneve në rritje po detyronte botën kulturore të Vjenës të përgatitej për një fazë të re të kufizimeve. Në dhjetor, edhe kur vendet ishin detyruar të mbylleshin, Froschauer tha në një konferencë shtypi se do të ishte “e pamundur” të mos mbahej koncerti.

Por për të thyer heshtjen, transmetuesi publik ORF do të luajë në duartrokitje nga 7,000 adhurues të muzikës që shikojnë nga shtëpia.

Nëse, siç thotë Froschauer, Filarmonia është për Austrinë, ashtu si “futbolli është për Anglinë”, atëherë është me vend që Koncerti i Vitit të Ri të jetë një i mbijetuar i rrallë i mbylljeve të bllokimit.

Froschauer këmbëngul se performancat janë të sigurta, duke argumentuar se gjatë disa muajve në të cilët kufizimet ishin relaksuar, “asnjëherë nuk kemi pasur një tufë të madhe infektimi” nga shfaqjet.

“Ne bëjmë teste PCR në mënyrë që të luajmë dhe mbajmë maska”, shtoi ai.

Burimi: Albinfo