Tani që vaksinat e koronavirusit kanë filluar të përhapen në SHBA dhe jashtë saj, shumë njerëz mund të ëndërrojnë ditën kur mund të udhëtojnë, të blejnë në dyqane dhe të shkojnë përsëri në kinema. Por, për të bërë ato aktivitete, përfundimisht mund t’ju duhet diçka përveç vaksinës: një aplikim për pasaportë vaksine.

Disa kompani dhe grupe të teknologjisë kanë filluar zhvillimin e aplikacioneve për smartphonë ose sisteme për individët për të ngarkuar detaje të testeve dhe vaksinimeve të tyre Covid-19, duke krijuar letra kredenciale që mund të shfaqen për të hyrë në koncerte, stadiume, kinema, zyra, apo edhe vende.

Rrjeti i Besimit të Përbashkët, një iniciativë nga organizata jofitimprurëse me bazë në Gjenevë, The Commons Project dhe Forumi Ekonomik Botëror, ka partneritet me disa linja ajrore përfshirë Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Sëiss Airlines, United Airlines dhe Virgin Atlantic, si dhe qindra sisteme shëndetësore në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe qeverinë e Arubës.

Aplikacioni CommonPass lejon përdoruesit të ngarkojnë të dhëna mjekësore të tilla si rezultati i testit Covid-19 ose një provë vaksinimi nga një spital ose profesionist mjekësor, duke gjeneruar një certifikatë shëndetësore ose të kalojë në formën e një kodi QR që mund t’u tregohet autoriteteve pa zbuluar informacione delikate. Për udhëtime, aplikacioni rendit kërkesat e pasaportës shëndetësore në pikat e nisjes dhe mbërritjes bazuar në itinerarin tuaj.

“Ju mund të testoheni sa herë që kaloni një kufi. Ju nuk mund të vaksinoheni sa herë që kaloni një kufi,” tha për CNN Business Thomas Crampton, drejtori kryesor i marketingut dhe komunikimit për Projektin Commons. Ai theksoi nevojën për një grup kredencialesh të thjeshta dhe lehtësisht të transferueshme, ose një “karton të verdhë dixhital”, duke iu referuar dokumentit të letrës së lëshuar përgjithësisht si provë vaksinimi.

Firmat e mëdha të teknologjisë po fillojnë gjithashtu të veprojnë. IBM (IBM) zhvilloi aplikacionin e vet, të quajtur Digital Health Pass, i cili lejon kompanitë dhe vendet të personalizojnë treguesit që do të kërkonin për hyrje, duke përfshirë testet e koronavirusit, kontrollet e temperaturës dhe të dhënat e vaksinimit. Kredencialet që korrespondojnë me ata tregues ruhen më pas në një portofol celular.

Në një përpjekje për të adresuar një sfidë rreth kthimit në normalitet pasi vaksinat janë shpërndarë gjerësisht, zhvilluesit tani mund të duhet të përballen me sfida të tjera, duke filluar nga çështjet e privatësisë te përfaqësimi i efektivitetit të larmishëm të vaksinave të ndryshme.

Por sfida më e ngutshme mund të jetë thjesht shmangia e zbatimit të shkëputur dhe suksesit të përzier të përpjekjes së mëparshme të teknologjisë për të adresuar krizën e shëndetit publik: aplikacionet për gjurmimin e kontakteve.

Në fillim të pandemisë, Apple (AAPL) dhe Google (GOOG) lanë mënjanë rivalitetin e tyre të smartphone-ve për të zhvilluar së bashku një sistem të bazuar në Bluetooth për të njoftuar përdoruesit nëse kishin qenë të ekspozuar ndaj dikujt me Covid-19. Shumë vende dhe qeveri shtetesh në botë gjithashtu zhvilluan dhe përdorën aplikacionet e tyre.

Për të inkurajuar një koordinim më të mirë kësaj radhe, Fondacioni Linux ka bashkëpunuar me Iniciativën Credidials Covid-19, një kolektiv prej më shumë se 300 personash që përfaqësojnë dhjetra organizata në pesë kontinente dhe po punon gjithashtu me IBM dhe CommonPass për të ndihmuar zhvillimin e një sërë standardesh universale për aplikacionet e kredencialeve të vaksinave.

Sapo të ndërtojnë një pasaportë vaksine, kompanitë do të duhet të sigurohen që njerëzit janë të qetë duke e përdorur atë. Kjo do të thotë të përballeni me shqetësimet në lidhje me trajtimin e informacionit mjekësor privat.

CommonPass, IBM dhe Fondacioni Linux kanë theksuar të gjithë privatësinë si thelbësore për iniciativat e tyre. IBM thotë se lejon përdoruesit të kontrollojnë dhe të japin pëlqimin për përdorimin e të dhënave të tyre shëndetësore dhe i lejon ata të zgjedhin nivelin e detajeve që duan të ofrojnë tek autoritetet.

Me vaksinat e prodhuara nga kompani të shumta në disa vende në faza të ndryshme të zhvillimit, ka shumë variabla që prodhuesit e pasaportave do të duhet të marrin parasysh.

Ndryshimi mund të jetë i gjerë: vaksina e zhvilluar nga gjigandi farmaceutik shtetëror kinez Sinopharm, për shembull, ka një efikasitet prej 86% ndaj Covid-19, ndërsa vaksinat e bëra nga Pfizer dhe Moderna secila kanë një efikasitet prej rreth 95%.

Është gjithashtu e paqartë se sa efektive janë vaksinat në ndalimin e transmetimit të virusit, thotë Dr. Julie Parsonnet, një specialist i sëmundjeve infektive në Universitetin e Stanfordit. Pra, ndërsa një aplikacion për pasaportë vaksine do të tregojë se keni marrë vaksinën, nuk mund të jetë një garanci që ju të merrni pjesë në mënyrë të sigurt në një ngjarje ose të fluturoni.

“Ne ende nuk e dimë nëse njerëzit e vaksinuar mund të transmetojnë infeksion apo jo,” i tha ajo CNN Business. “Derisa të sqarohet kjo, ne nuk do të dimë nëse ‘pasaportat’ do të jenë efektive.”

Behlendorf parashikon që përdorimi dhe miratimi i pasaportave të vaksinave do të ndodhë shpejt sapo gjithçka të vijë në vend dhe pret që një larmi aplikacionesh që mund të punojnë me njëri-tjetrin të jenë “gjerësisht të disponueshme” brenda gjysmës së parë të 2021.

Burimi: CNN