Dhimbja e ballafaqimit me një ndarje është universale dhe e përsëritshme. Kur ndodhin ndarjet shpesh ngjallin frikën e të qenit vetëm, të mos dashurit më kurrë dhe të izolimit.

Kur ndaheni me dikë, ju jo vetëm që jeni duke u pikëlluar për humbjen e marrëdhënies, por edhe për humbjen e shpresave dhe ëndrrave që keni ndarë së bashku.

Në fund të fundit, të gjithë duam të dimë se nuk jemi vetëm dhe se do ta kalojmë këtë. Pavarësisht universalitetit të ndarjeve, nuk ka asnjë manual se si t’i kapërcejmë ato, pasi asnjëherë dy ndarje nuk janë të njëjta. Sa kohë duhet për tu shëruar nga një ndarje varet nga një sërë faktorësh dhe ndryshon për secilin person.

Sado të dhimbshme të jenë ndarjet, shpesh ka një përmbysje të këtij procesi të mundimshëm, edhe nëse nuk duket lehtë. Sado e vështirë të besohet, përçarjet shpesh mund të sjellin përparime. Ndarjet mund të sigurojnë hapësirën për tu rilidhur me veten, për tu rritur dhe për të reflektuar në mënyrat për të zbatuar mësimet që keni mësuar duke ecur përpara. Edhe pse nuk ka asnjë manual për mënyrën e arritjes së një ndarjeje, më poshtë janë këshillat që mund t’ju ndihmojnë të përballoni ndërsa jeni duke pikëlluar ndarjen tuaj:

1. Merrni kohë për t’u pikëlluar dhe pranuar ndjenjat e konfliktit që mund të lindin. Pranoni pikëllimin dhe lejojini vetes të përpunojë emocionet që vijnë me të. Kur jeni duke u pikëlluar për një humbje, mund të ndiheni të tunduar të shtypni emocionet tuaja të dhimbshme, por duke e bërë këtë në fund të fundit do të zgjasni procesin e lëvizjes përpara. Shpesh supozojmë se shmangia e emocioneve të dhimbshme do të na sjellë lehtësim kur e kundërta është e vërtetë. Kur i lejoni vetes të përjetoni emocione të dhimbshme, ata humbasin fuqinë e tyre mbi ju dhe ju sigurojnë aftësinë për të vërejtur dhe shijuar emocionet pozitive kur ato të lindin.

2. Përqendrohuni në marrëdhëniet që ju ndihmojnë. Kërkoni ndihmë nga miqtë dhe të dashurit që u besoni. Kjo do t’ju ndihmojë të ndiheni më pak të izoluar, por gjithashtu ka përfitimin e shtuar të forcimit të marrëdhënieve në jetën tuaj që vlerësoni.

3. Reflektoni për arsyet e përfundimit të marrëdhënies. Shanset janë, sado të dhimbshme të jenë, ka disa arsye të vlefshme pse kjo marrëdhënie mbaroi. Përqendrimi kryesisht te kujtimet pozitive në lidhje me marrëdhënien ka të ngjarë të intensifikojë ndjenjat e thyerjes së zemrës dhe mund të parandalojë që të keni një mendim të ekuilibruar të marrëdhënies.

Rezultatet nga ky studim treguan se reflektimi i qëllimshëm në lidhje me cilësitë negative të një ish-partneri mund të zvogëlojë lidhjen me një ish-partner dhe të ndihmojë në shërimin nga ndarja. Nëse e gjeni veten të tunduar të kontaktoni me ish-in tuaj, ose nuk mund të ndaloni së menduari për kujtimet pozitive që keni ndarë, kjo mund t’ju ndihmojë të shkruani cilësitë e tyre negative ose pjesët e pakënaqshme të marrëdhënies, atëherë referojuni përsëri kësaj liste kur keni nevojë për një kujtesë të arsyeve pse u ndanë në radhë të parë.

Gjithashtu, merrni kohë për të shqyrtuar nëse vini re një model të veçantë marrëdhënieje që përsëritet (të tilla si tërheqja nga i njëjti lloj partneri në mënyrë të përsëritur ose të gjitha marrëdhëniet tuaja përfundojnë në të njëjtën mënyrë, etj.). Nëse vini re një model, mund të jetë e dobishme të reflektoni se cili është roli juaj në këtë model dhe nga mund të burojë ky model. Kur të jeni gati, bëni ditar për atë që keni mësuar nga kjo ndarje që mund ta aplikoni në marrëdhëniet tuaja të tjera duke ecur përpara.

Burimi: Psychology Today