Kanceri është një nga shkaqet kryesore të vdekjes në të gjithë botën.

Por studimet sugjerojnë që ndryshimet e thjeshta të jetesës, të tilla si ndjekja e një diete të shëndetshme, mund të parandalojnë 30-50% të të gjitha kancereve.

Studimet tregojnë për zakone të caktuara dietike rrisin ose ulin rrezikun e kancerit.

Për më tepër, ushqimi mendohet se luan një rol të rëndësishëm në trajtimin dhe përballimin e kancerit.

Ky artikull përfshin gjithçka që duhet të dini për lidhjen midis dietës dhe kancerit.

Të hash shumë ushqime të caktuara mund të rrisë rrezikun e kancerit

Sidoqoftë, studimet vëzhguese kanë treguar në mënyrë të përsëritur se konsumi i lartë i disa ushqimeve mund të rrisë gjasat e shfaqjes së kancerit.

Sheqeri dhe karbohidratet e rafinuara

Ushqimet e përpunuara që janë të larta në sheqer dhe të ulëta në fibra dhe lëndë ushqyese dhe janë lidhur me një rrezik më të lartë të kancerit

Në veçanti, studiuesit kanë zbuluar se një dietë që shkakton rritjen e niveleve të glukozës në gjak shoqërohet me një rrezik në rritje të disa kancereve, duke përfshirë kancerin e stomakut, gjirit dhe kolorektalit.

Një studim në mbi 47,000 të rritur zbuloi se ata që konsumuan një dietë të pasur me karbohidrate të rafinuara kishin pothuajse dy herë më shumë gjasa të vdisnin nga kanceri i zorrës së trashë sesa ata që kishin një dietë të ulët në karbohidrate të rafinuara.

Mendohet se nivelet më të larta të glukozës në gjak dhe insulinës janë faktorë të rrezikut të kancerit. Insulina është treguar se stimulon ndarjen e qelizave, duke mbështetur rritjen dhe përhapjen e qelizave kancerogjene dhe duke i bërë ato më të vështira për t’u eliminuar.

Mishi i përpunuar

Agjencia Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin (IARC) e konsideron mishin e përpunuar kancerogjen.

Mishi i përpunuar i referohet mishit që është trajtuar për të ruajtur aromën duke iu nënshtruar kripës. Ai përfshin hot dog, proshutë, chorizo, sallam dhe disa ushqime të tjera.

Studimet vëzhguese kanë gjetur një lidhje midis konsumimit të mishit të përpunuar dhe një rreziku në rritje të kancerit, veçanërisht kancerit kolorektal.

Studimet zbulojnë se njerëzit që hanin sasi të mëdha të mishit të përpunuar kishin një rrezik 20-50% të rritur të kancerit kolorektal, krahasuar me ata që hanin shumë pak ose asnjë nga këto lloje ushqimesh.

Një rishikim tjetër i mbi 800 studimeve zbuloi se konsumimi i vetëm 50 gramë mish të përpunuar.

Ushqim i gatuar shumë

Gatimi i disa ushqimeve në temperatura të larta, të tilla si pjekja në skarë, skuqja, zierja, pjekja mund të prodhojë përbërje të dëmshme si aminet heterociklike (HA) dhe produktet përfundimtare të glikacionit të avancuar.

Grumbullimi i tepërt i këtyre përbërjeve të dëmshëm mund të kontribuojë në inflamacion dhe mund të luajë një rol në zhvillimin e kancerit dhe sëmundjeve të tjera.

Ushqime të caktuara, të tilla si ushqime shtazore me shumë yndyrë dhe proteina, si dhe ushqime shumë të përpunuara, ka shumë të ngjarë të prodhojnë këto përbërje të dëmshme kur i nënshtrohen temperaturave të larta.

Këto përfshijnë mish, veçanërisht mish të kuq, djathëra të caktuara, vezë të skuqura, gjalpë, margarinë, krem djathi, majonezë, vajra.

Për të minimizuar rrezikun e kancerit, shmangni djegien e ushqimit dhe zgjidhni metoda më të buta të gatimit, veçanërisht kur gatuani mish, të tilla si avullimi, zierja ose vlimi. Marinimi i ushqimit gjithashtu mund të ndihmojë.

Qumështi

Disa studime vëzhguese kanë treguar se konsumi i lartë i qumështit mund të rrisë rrezikun e kancerit të prostatës.

Një studim ndoqi pothuajse 4,000 burra me kancer të prostatës. Rezultatet treguan se marrja e lartë e qumështit rrit rrezikun e përparimit të sëmundjes dhe vdekjes.

Nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar shkakun dhe pasojën e mundshme, por teoritë sugjerojnë që këto gjetje janë për shkak të marrjes së shtuar të kalciumit, faktorit të rritjes 1 (IGF-1) si insulinë ose hormoneve estrogjene nga lopët shtatzëna, të gjitha këto kanë qenë të lidhura me kancerin e prostatës.

Burimi: Healthline