Pandemia e koronavirusit ka qenë sfiduese për prindërit dhe fëmijët në mënyra të mëdha dhe të vogla, por për një grup më të vogël fëmijësh nuk ka qenë thjesht e vështirë, por traumatike.

Fëmijët në Shtetet e Bashkuara ose jashtë saj po përballen me stresin traumatik dhe çrregullimin e stresit post-traumatik (PTSD) si rezultat i pandemisë. Por ekspertët thonë se ka arsye për të besuar që të dyja janë në rritje pasi miliona familje kanë humbur të dashurit e tyre, kanë humbur vendet e punës dhe janë përballur me frikë të vazhdueshme.

“Pandemia COVID-19 është një ngjarje e pazakontë dhe e papritur”, tha Adam D. Brown, profesor asistent klinik në Departamentin e Psikiatrisë së Fëmijëve dhe Adoleshentëve në NYU Langone.

Frika, ankthi dhe trauma nuk janë të gjitha njësoj.

Kur përpiqeni të vlerësoni se si fëmija juaj po përballet emocionalisht, është e dobishme të mbani në mend ndryshimet shpesh delikate në ankth dhe depresion kundrejt traumës. Megjithëse termat ndonjëherë përdoren në mënyrë të njëjtë, përvojat e traumës dhe stresit traumatik janë të gjitha të lidhura, por nuk janë domosdoshmërisht të njëjta me ankthin dhe depresionin.

Fëmijët mund të jenë duke përjetuar frikë dhe ankth ose depresion gjatë pandemisë që nuk është domosdoshmërisht e njëjtë me stresin traumatik.

“COVID në vetvete nuk është një traumë,” shpjegoi Melissa Brymer, e Qendrës Kombëtare të Universitetit UCLA-Duke për Stresin Traumatik të Fëmijëve.

“Kjo po shkakton shumë stres dhe zhgënjim për shumë prej nesh, por jo të gjithë fëmijët po përjetojnë një traumë”, shton ajo.

Në fund të fundit, i takon profesionistëve të shëndetit mendor të bëjnë këto dallime të rëndësishme. Roli i prindërve dhe kujdestarëve është të kërkojnë shenja që tregojnë se fëmijët e kanë të vështirë të përballojnë, kështu që ata mund të japin mbështetje dhe t’i ndihmojnë t’i lidhin ata me burime të jashtme sipas nevojës.

Prindërit duhet të marrin në konsideratë: Me cilat rrethana traumatike është përballur fëmija im?

Një mënyrë që ekspertët e shëndetit mendor të përcaktojnë nëse një fëmijë po lufton me stresin traumatik është të marrin në konsideratë ngjarjet specifike ose stresuesit që kanë përjetuar.

Fëmijët, familjet e të cilëve kanë përjetuar vështirësi të konsiderueshme ekonomike si rezultat i pandemisë mund të jenë në rrezik më të madh për trauma, veçanërisht nëse kjo ka çuar në ndryshime të mëdha në mjedisin e tyre ose kushtet e jetesës.

Ekspertët gjithashtu shqetësohen për fëmijët që kanë hasur stresues të shumtë. Ndoshta ata kanë humbur një të dashur, prindi i tyre ka humbur një punë, ata nuk do të shkojnë në shkollë dhe jetojnë në një pjesë të vendit që është prekur nga një katastrofë, si zjarret.

“Ne e dimë që ato përvoja kanë shkaktuar trauma shtesë për fëmijët”, tha Brymer.

Kjo nuk do të thotë që vetëm fëmijët që kanë përjetuar një ose më shumë trauma të mëdha po kalojnë një kohë veçanërisht të vështirë për t’u përballur tani, por ata fëmijë sigurisht që janë në rrezik më të lartë për rezultate serioze të shëndetit mendor.

Në përgjithësi, ekspertët e shëndetit mendor thonë se në çdo kohë që do të vini re ndryshime në sjelljen e fëmijës suaj, të cilat pengojnë aftësinë e tyre për të funksionuar, është një flamur i kuq, pavarësisht nëse ai flamur sinjalizon se kanë të bëjnë me stresin traumatik apo diçka tjetër tjetër.

“Ne duam të monitorojmë nivelet depresive dhe ankthin e fëmijëve. Disa fëmijë janë përshtatur mirë … por disa jo”, tha Brymer. “Ata po ndihen të izoluar, të shkëputur, të tërhequr”.

Ekspertët gjithashtu i bëjnë thirrje prindërve të flasin me fëmijët e tyre, ndërkohë që shtojnë se kjo është shumë e rëndësishme.

“Pyetini ata se çfarë ata mendojnë për pandeminë dhe jini të sinqertë me ta për atë që ndieni në mënyrë që ata të dinë se nuk janë vetëm”, përfundon Brymer.