Kanceri i gjirit është një nga llojet më të zakonshme të kancerit tek gratë. 1 në 8 gra preket nga kanceri i gjirit dhe numri i grave të prekura nga kjo sëmundje është një rritje.

Ndonëse kjo formë agresive e kancerit shoqërohet dhe shenja të hershme jo shumë femra janë të afta t’i kuptojnë këto sinjale, duke bërë që sëmundja të avancojë pa u ndaluar, dhe duke qenë se jemi në kuadër të muajit të ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit, Living do t’ju njohë me 7 shenjat paralajmëruese që s’duhet t’i injoroni.

Ndryshime në thithka/ Nëse thithkat tuaja kanë qenë gjithnjë me majë dhe krejt papritur futen brenda, telefononi menjëherë mjekun. Ndryshimet në ngjyrën dhe teksturën e thithkave nuk janë normale dhe duhen kontrolluar.

Lëngëzim nga thithkat/ Gjatë shtatzënisë e deri një vit pas lindjes së fëmijës, lëngëzimi është mëse normal. Nëse s’bëhet fjalë për asnjë nga këto skenare dhe thithkat tuaja lëngëzojnë vetiu, drejtohuni te mjeku. Nëse lëngu është i kuq, i gjelbër apo mban aromë, mund të keni një problem.

Enjtje e dhimbshme/ Përveç periodave dhe shtatzënisë, gjoksi i enjtur mund të jetë një shenjë e kancerit. Nëse enjtja nuk shpjegohet me ciklin menstrual, gjidhënien dhe nuk largohet, kontaktoni mjekun.

Venat e gjoksit janë më të dukshme se zakonisht/ Nëse s’kanë qenë të dallueshme deri më sot dhe papritur mund t’i shihni qartë, ose nëse venat janë më të mëdha, më të errëta, atëherë duhet të shqetësoheni.

Keni kruajtje në thithka/ Bëhet fjalë për kruajtje që zgjat dhe që nuk shpjegohet nga një infeksion, alergji, myk apo irritim nga veshja.

Sqetulla të pezmatuara/ Nëse sqetullat ju dhembin e janë enjtur, ose nëse ndjeni një masë kur i prekni me dorë, telefononi mjekun.

Një puçërr që nuk shërohet/ E dini që puçrrat mund të dalin dhe në gjoks? Shumica prej tyre largohen vetë me kalimin e kohës, por nëse një inflamim i lëkurës së gjksit nuk shërohet për një javë ose dy, duhet të kontrollohet.

Burimi: LIving