Dy studime të reja kanë bërë kërkime mbi ndikimin e vitaminës D tek personat me Covid-19.

Dr Michael Holick, një ekspert i vitaminës D nga SH.B.A., publikoi së fundmi një studim, i cili zbuloi se nivelet e larta të vitaminës D mund të zvogëlojnë rrezikun e kapjes së Covid-19 me 54%.

Ai zbuloi tek pacientët me moshë më të madhe se 40 vjeç, të cilët kishin nivele të mjaftueshme të vitaminës D kishin 51% më pak të ngjarë të vdisnin sesa pacientët që kishin mungesë.

“Por kombinimi i një infeksioni gripi dhe një infeksioni viral koronal mund të rrisin ndjeshëm shtrimet në spital dhe vdekjen për shkak të komplikimeve nga këto infeksione virale”, shton Dr Holick.

Studimi, i botuar në revistën PLOS ONE, analizoi mostrat e gjakut nga 235 pacientë të pranuar në spital me Covid-19. Këta pacientë më pas u analizuan për ashpërsinë e infeksioneve të tyre, nëse ata humbën vetëdijen, nëse kishin vështirësi në frymëmarrje ose nëse vdiqën.

Burimi: Metro