Pushimet verore kanë filluar – ose janë pothuajse janw afwr. Ndërsa shumë udhëtarë në Gjermani i kanë mbajtur pushimet e tyre, të tjerët janë duke u përgatitur të udhëtojnë jashtë vendit.

Zyra e Jashtme e Gjermanisë zgjati paralajmërimin e saj të udhëtimit në të gjithë botën në fund të qershorit, por e ngriti atë për shumicën e vendeve evropiane, pwrcjell albinfo.ch.

Nëse jeni banor i Gjermanisë – por vini nga një vend që nuk lejohet të udhëtojë në BE tani, psh. SH.B.A., nuk duhet të keni ndonjë problem udhëtimi brenda Evropës. Por rekomandohet që të merrni masa paraprake shtesë.

Gjermania gjithashtu nuk kërkon që udhëtarët e kthimit nga çdo vend i BE-së të karantinohen, dhe së fundmi ka shfuqizuar kërkesën për Mbretërinë e Bashkuar dhe Suedinë.

Mbretëria e Bashkuar: Mbretëria e Bashkuar më 10 korrik filloi heqjen e karantinës së saj për udhëtarët nga disa vende që i konsideronte ‘të sigurta’, përfshirë Gjermaninë.

Sidoqoftë, megjithëse nuk është më e nevojshme të izolohen kur udhëtojnë në Mbretërinë e Bashkuar nga Gjermania, pasagjerët duhet të plotësojnë formularin e lokalit të kontaktit para se të largohen nga vendi.

Austri: Aktualisht udhëtarët nga Gjermania mund të hyjnë lirisht dhe të lëvizin përmes fqinjit të saj jugor.

Belgjikë: Mbretëria është përsëri e hapur për turistët nga Gjermania. Rregullat e karantinës nuk zbatohen – por në jetën e përditshme ekzistojnë rregullore themelore të higjienës siç janë maskat e veshjes në transportin publik, në dyqane, kinema dhe muze.

Bullgaria: Nuk ka kufizime hyrjeje ose detyrime në karantinë për pushuesit nga shumica e vendeve të BE-së – përfshirë Gjermaninë dhe Austrinë, shkruan The Local.

Qipro: Kushdo që udhëton në pikën e nxehtë të pushimeve nw Qipro duhet të regjistrohet në mënyrë elektronike para mbërritjes. Nëse një person testohet pozitiv, duhet të qëndrojë 14 ditë në akomodim të pajisur posaçërisht në hotele.

Kroacia: Parajsa turistike lejon qytetarët gjermanë dhe banorët të hyjnë në vend pa prova të arsyeve specifike. Relaksimi i fillimit të qershorit prek gjithashtu udhëtarët nga nëntë shtete të tjera të BE-së: Austri, Slloveni, Republikë Çeke, Sllovaki, Poloni, Hungari, Lituani, Letoni dhe Estoni.

Në të ardhmen, udhëtarët nga këto vende do të duhet të shpjegojnë vetëm në kufirin ku do të qëndrojnë. Kjo duhet të bëjë që ata të gjenden nëse ekzistojnë infeksione të reja me korona në afërsi të tyre.

Republika Çeke: Hyrja është e mundur përsëri për qytetarët gjermanë dhe banorët që nga fillimi i qershorit. Një karantinë ose një test koronavirus negativ nuk është i nevojshëm.

Danimarka: Pasi danezwt ishin një nga vendet e para në Evropë që mbyllën kufijtë e tyre për udhëtime jo thelbësore më 14 Mars, udhëtarët gjermanë tani mund të hyjnë përsëri në vend. Kushti i vetëm është që ata duhet të kenë rezervuar një qëndrim gjashtë natë.

Përjashtime nga ky rregull zbatohen për udhëtarët nga Gjermania që zotërojnë një shtëpi verore daneze, duan të vizitojnë partnerët e tyre në vend ose janë banorë të Schleswig-Holstein.

Finlanda: Vendi në veriun e largët hapi dyert e tij pak më pak se një muaj më parë për udhëtarët nga Shtetet e Balltikut dhe pjesën më të madhe të Skandinavisë, me përjashtim të Suedisë. Për disa vende të tjera, kufizimet e udhëtimit u hoqën të hënën – përfshirë Gjermaninë, Austrinë dhe Zvicrën, pwrcjell tutje albinfo.ch.

Francë: Udhëtarët nga Gjermania mund të hyjnë në Francë pa probleme, dhe një karantinë ose dokumente speciale nuk janë të nevojshme. Në transportin publik maskat janë të detyrueshme – me institucionet e tjera përfshirë dyqanet në gjendje të vendosin vetë.

Greqi: Udhëtarët nga Gjermania, Austria dhe Zvicra, si dhe shumica e vendeve të BE-së, mund të hyjnë lirshëm në Greqi nga ajri. Sidoqoftë, ata duhet të regjistrohen në mënyrë elektronike të paktën 24 orë para mbërritjes, duke thënë se ku kanë qenë dhe ku do të qëndrojnë në Greqi.

Hungari: Pushuesit gjermanë mund të hyjnë në Hungari pa kufizime. Vendi u prek vetëm pak nga pandemia, dhe situata po normalizohet gjithnjë e më shumë.

Itali: Udhëtarët nga BE ose zona e Shengenit mund të hyjnë në Itali pa kufizime. Për dallim nga vizitorët nga vendet jo të BE-së, ata nuk kanë pse të kalojnë në karantinë.

Irlandë: Qeveria gjermane aktualisht këshillon kundër udhëtimit në Irlandë për arsye jo thelbësore. Udhëtarët do të duhet të kalojnë një karantinë 14-ditore, sipas informacioneve të fundit të qeverisë.

Islanda: Që nga mesi i qershorit, ishulli në Atlantikun e Veriut, i cili varet shumë nga turizmi, u ka dhënë pushuesve pushuesit mundësinë që vetë të testohen për virusin direkt pas mbërritjes.

Luksemburgu: Nuk ka kontrolle kufitare dhe asnjë kufizim hyrje në kufijtë me Luksemburgun. Maska është e detyrueshme në transportin publik. Një distancë minimale prej dy metrash duhet të ruhet në dyqane dhe vende publike siç janë muzetë.

Holandë: Një hyrje për Holandë është përsëri e mundur. “Turistët nga vendet me rreziqe të ulëta shëndetësore janw tw mirëpritur në Holandë këtë verë”, shkruan qeveria. Dhe kjo vlen sigurisht për fqinjët e tyre gjermanë.

Norvegji: Të Mërkurën, norvegjezët hoqën kufizimet e udhëtimit për njerëz nga vendet e shumta evropiane me shifra të kënaqshme, përfshirë Gjermaninë, një kontribues kryesor në turizmin atje.

Polonia: Që nga 13 korriku, vendi ka hapur kufijtë e tij për të gjitha vendet fqinje të BE-së. Banorët e BE-sw dhe polakët që hyjnë në vend nuk kanë pse të karantinohen.

Portugalia: Në përgjithësi, Portugalia i nënshtrohet afërsisht të njëjtave rregullore si Spanja. Në hyrje, matet temperatura dhe nëse ekziston ndonjë dyshim, udhëtarët merren në pyetje.

Rumania: Qytetarët e BE-sw janë të lirë të hyjnë në Rumani. Sidoqoftë, ata mund të hasnin probleme kur të largoheshin më vonë nga vendi, sepse për shkak të një rritje të fortë të numrit të infeksioneve, udhëtarët nga Rumania duhet të presin pengesa kur hyjnë në disa vende të BE-së.

Zvicra: Hyrja në Zvicër është e mundur pa asnjë problem nga të gjitha vendet e Shengenit, përveç Suedisë. Sidoqoftë, njerëzit që kanë qenë në vende të klasifikuar si të rrezikshme në dy javët e mëparshme – përfshirë SH.B.A. – duhet të hyjnë në Zvicër në karantinë.

Sllovakia: Gjermanët kanë mundur të hyjnë përsëri në Sllovaki pa kufizime për një muaj.

Sllovenia: Vendi i BE-sw midis Alpeve dhe Detit Adriatik lejon udhëtarët nga Gjermania dhe disa vende të tjera evropiane të hyjnë pa asnjë kufizim. Ata që duan të kalojnë pushimet e tyre atje nuk duhet të paraqesin një konfirmim prenotimi.

Spanjë: Që nga 21 qershori, pushuesve nga BE dhe shtetet e Shengenit u është lejuar përsëri hyrje e pakufizuar në Spanjë.

Duhet të plotësohet një formular në internet para nisjes, në të cilin duhet të futni emrin, numrin e pasaportës, detajet e fluturimit dhe një adresë e-mail. Udhëtari do të marrë një kod QR i cili duhet të paraqitet në kufi gjatë hyrjes.

Suedi: Që nga e marta më 14 korrik, Suedia nuk ka qenë më në listën e “vendit të rrezikut” të Institutit Robert Koch. Gjermanët tani mund të udhëtojnë me lehtësi në Suedi, dhe suedezët mund të udhëtojnë në Gjermani pa u përballur me një karantinë 14-ditore siç kanë bërë më parë.

Burimi: Albinfo.ch