Djegjet nga dielli jane lezione te vogla te cilat shkaktohen nga depertimi i rrezeve ultraviolet nen lekure. Ne disa raste demet e shaktuara ne lekure mund te jene me te thella duke demtuar kapilaret e gjakut qe ushqejne te gjitha qelizat.

Simptomat e shkaktuara nga dielli jane skuqja dhe tharja e lekures ne zonat e ekspozuara. Keto simptoma mund te perkeqesohen duke shaktuar irritime, kruarje dhe dhimbje. Sipas grades se djegjes, lekura mund te qetesohet pas disa ditesh duke e trajtuar ne zonat e demtuara. Dhimbjet me te forta mund te ndjehen pas 6 – 48 ore nga ekspozimi ne diell.

Per fat te mire ekzistojne disa alternativa natyrale qe duke u aplikuar ne lekure ndihmojne ne qetesimin dhe rigjenerimin e saj.

QUMESHT I HOLLUAR ME UJE

Pasi te jete tretur qumeshti ne uje ne raport 3:1, aplikohet ne lekure me anen e nje nape pambuku. Perseritet aplikimi disa here ne dite deri ne permiresim.

XHEL ALOE VERA

Aplikojeni ne zonen e demtuar me masazhe rrethore. Perseriteni lyerjen tre here ne dite deri ne permiresimin e lekures.

KAMOMILI

Pergatisni nje infusion me kamomil dhe lereni te ftohet. Me anen e nje nape pambuku aplikoni kamomilin ne lekuren e demtuar. Ne alternative mund te pergatisni kuba me kamomil te ngrire dhe te ferkoni lehtesisht lekuren. Aplikojeni disa here ne dite.