Ndonëse udhëtimet ndërmjet shumicë së vendeve evropiane janë hapur, kufizimet ekzistojnë ende për udhëtarë jashtë Evropës që të hyjnë në Zvicër.

Ky lloj kufizimi vlen vetëm për udhëtarët turistikë nga Shetet e Bashkuara të Amerikës, pasi që shtetasit zviceranë dhe banorët e Zvicrës lejohen të hyjnë.

Duke filluar nga qershori, Zvicra – bashkë me Bashkimin Evropian  ka filluar të ngadalësojë kontrollet e kufijve ngadalë.

Siç njoftoi Zvicra Lokale javën e kaluar, udhëtimi në shumicën e vendeve të tjera evropiane u lejua përsëri nga 15 qershori e tutje.

Zyrtarisht, kufizimet e udhëtimit u qetësuan midis Zvicrës dhe të gjitha vendeve të tjera të Bashkimit Evropian në atë datë, me përjashtime për Norvegjinë, Finlandën dhe Danimarkën.

Në shumicën dërmuese të rasteve, kjo është bërë në bazë të një marrëveshjeje reciproke – që do të thotë se banorët e këtyre vendeve u lejohet gjithashtu të hyjnë në Zvicër, transmeton albinfo.ch.

Ndryshe, banorët e Zvicrës nuk mund të hyjnë në Shtetet e Bashkuara, përveç nëse ata janë rezidentë, qytetarë ose kanë ndonjë lidhje tjetër.

Për amerikanët – ose cilindo tjetër pa statusin e qytetarit / rezidentit evropian, rregullat janë në mënyrë të ngjashme kufizuese.

Aktualisht, banorët joevropianë janë të kufizuar për një kohë të pacaktuar nga hyrja në Zvicër.

Qeveria zvicerane tha më 27 maj se autoritetet “do të vendosin për heqjen e kufizimeve të hyrjes për vendet e treta në një datë të mëvonshme dhe në konsultim me vendet anëtare të Shengenit”.

Siç është raportuar në France, Komisioni Evropian po shqyrton hapjen e kufijve të jashtëm të BE-së që nga 1 korriku e tutje.

Ndonëse Zvicra nuk është anëtare e BE-së, deri në këtë pikë ka pasqyruar kryesisht vendimet e BE-së kur bëhet fjalë për hapjet e kufijve.

Ekzistojnë disa përjashtime për udhëtarët e punës, megjithëse ky udhëtim duhet të jetë thelbësor, d.m.th., ai duhet të bëhet personalisht – dhe duhet të jepet  miratimi i veçantë, përcjell albinfo.ch.

Kushdo që ka nevojë për këtë aprovim duhet të kontaktojë autoritetet zvicerane në corona@sem.admin.ch.

Shtetasit dhe banorët e Zvicrës mund të hyjnë. Ndërsa aktualisht qëndron, nuk ka kërkesa për karantinë pas mbërritjes në Zvicër.

Nëse po udhëtoni nga SHBA-ja, ka disa fluturime që lidhin Cyrihun dhe Gjenevën me aeroportet amerikane: katër fluturime në javë për në New York (JFK), tre fluturime për në Newark (NJ), dhe dy herë në javë me Chicago.

Duke filluar nga korriku, janë planifikuar edhe fluturimet për në Las Vegas dhe Tampa, Florida.

Ndërsa ju mund t’i rezervoni këto fluturime në faqen e internetit SWISS, mbani në mend se ato mund të operohen nga linjat ajrore Edelweiss, United ose Lufthansa