Cikli menstrual është një tregues që gjithçka është në rregull me trupin tuaj. Periudhat mund të jenë një tregues i mirë i shëndetit tuaj gjinekologjik.

Ndërsa për shumicën e grave datat mund të luhaten nga një diferencë e vogël, nuk është aspak shqetësuese. Sidoqoftë, disa simptoma të periudhës në të vërtetë mund të jenë shenja të një çështje më të madhe shëndetësore, transmeton Gazeta Shneta.

Por kujdes nga këto shenja:

Kalimi i mpiksjeve të mëdha të gjakut

Është mirë të kalosh atë mpiksje të çuditshme ose dy gjatë ciklit menstrual. Por, a po kaloni vazhdimisht mpiskje të mëdha gjaku? Mund të jetë një shenjë e fibroideve të mitrës, të cilat janë rritje jo kanceroze që mund të zhvillohen në mitrën tuaj. Fibroids rriten në pjesën e brendshme të mitrës, por gjithashtu mund të rriten në pjesën e jasthme. Koagulimi ndodh kur ato ndërhyjnë në aftësinë e mitrës.

Periudha të humbura

Kështuqë ju keni humbur periudhat tuaja por nuk jeni shtatzënë as nuk po ushqeni me gji. Periudhat e kalimit mund të jenë rezultat i stresit. Është në rregull të prisni nëse keni humbur periudhat tuaja dhe nuk keni përjetuar ndonjë dhimbje. Ju gjithashtu mund të keni humbur atë për shkak të çështjeve të tiroides. Por, nëse vazhdimisht i humbni periudhat tuaja mund të jetë një shenjë e pabarazive hormonale dhe do jetë mirë nëse shihni një mjek.

Gjakderdhje shumë e rëndë

Nëse keni nevojë të ndryshini pecetën tuaj sanitare çdo orë, kjo mund të jetë një shenjë e fibroids mitrës ose polipeve, të cilat veprojnë si një pengesë për rrjedhjen e gjakut gjatë periudhave dhe gjithashtu gjakderdhin vetën e tyre. Përjetimi i gulçimit së bashku me gjakderdhjen e rëndë tregon që ju mund të vuani nga një çekuilibër hormonal.

Cikli më pak se 20 ditë

A keni pasur gjithmonë cikle të shkurtra menstruale? Apo është një fenomen i kohëve të fundit? Nëse cikli jauj është bërë papritur më pak se 20 ditë, mund të jetë një tregues i çrregullimit të tiroides ose mosfunksionimit të ovulacionit. Sindroma ovariane polististike dhe polipet e mitrës gjithashtu mund të çojnë në cikle të parregullta, të shkurtra.

Periudha zgjatë më shumë se një javë

Kjo mund të jetë shenjë e pabarazive hormonale. Kur keni estrogjen të tepërt dhe progesteron, mund të rezultojë në gjakderdhje të rëndë që vazhdon për më shumë se një javë. Mund të jetë gjithashtu një simptomë e menoragjisë ose gjakderdhje anormalisht e rëndë ose e zgjatur. Ju duhet ta trajtoni këtë pasi gjakderdhja e tepërt mund të shkaktojë anemi.